Update: Rok za prijave za 2019. godinu je 7. 2. 2019. godine u 12h.

U poslednje vreme viđam često oglase za studenske sezonske poslove u Nemačkoj. To me je na prvu loptu obradovalo, jer i dalje svima prepričavam svoje iskustvo od pre par godina, kada sam sa desetak svojih kolega otišla da radim kao prodavačica u pekari na ostrvu Fehmarn u Baltičkom moru.

Međutim, ono što me nije obradovalo je to što agencije u Srbiji od studenata traže pozamašnu sumu novca za prijavu na program i traženje posla – od 500 do 700 evra!

Iz tog razloga sam odlučila da napišem tekst o svom iskustvu i pomognem onima koji žele da dožive isto – besplatno!

Uslov je da ste student i da govorite nemački ( svi nivoi su dobrodošli – ali, što veći nivo – veća šansa za zaposlenje).

Dokument na nemačkom jeziku u kome je objašnjena procedura zapošljavanja, i dokument na srpskom u kom možete videti sve te informacije na jednom mestu. Ovde stoji da se apsolventi ne mogu prijaviti, međutim, znam apsolvente koji su išli na legalni sezonski rad u Nemačku, tako da ni to nije nemoguće. U tom slučaju preporučujem da se javite direktno agenciji ZAV koja će vas uputiti dalje.

Lista partnerskih organizacija za sve zemlje Balkana – sve informacije u vezi sa poslom, procedurom i dokumentima možete dobiti od partnerske organizacije u vašoj zemlji. Ako ste dtudent iz Srbije, možete pratiti fb stranicu na kojoj se redovno ažuriraju obaveštenja vezana za poslove i prakse u Nemačkoj za studente.

Ako već imate poslodavca ( radili ste ranije, ili neko od vaših kolega/ prijatelja) onda je najbolje da se javite njemu i on će, ukoliko ispunjavate sve uslove, poslati agenciji sve potrebne informacije. Za traženje poslodavca ne postoji određeni rok, ali svakako je važno da mu se javite što ranije, kako bi i on imao vremena da sa agencijom sredi svu dokumentaciju.

Da li će vam poslodavac pomoći oko traženja smeštaja, obezbediti hranu, da li će vas dočekati na stanici, zavisi isključivo od njega – zapamtite da to nije njegova obaveza.

Ako vam treba pomoć ili želite da čujete moje lično iskustvo, pišite mi na mejl deniputuje@yahoo.com ili mi se javite putem Kontakt forme na blogu.
Srećno!

Napomena; Sve informacije i linkovi koji se u tekstu nalaze rezultat su mog samostalnog istraživanja, i iskustva od prethodnih godina. Moguće je da je došlo do izmena i dopuna zakona, te svaku informaciju treba naknadno proveriti.

0 thoughts on “Sezonski posao u Nemačkoj za studente – gde pronaći informacije?”

Leave a Reply