Danas je Dan planete Zemlje. Dan naše planete. Rođendan svih šuma, livada, potoka, reka, jezera, svake biljke, svake ptice. A ujedno i naš rođendan. Koji slavimo samo danas, 22. aprila.

Na današnji dan čiste se iste te šume, livade, reke, ti potoci i ta jezera. Zalivaju se te biljke i sade se nove. Diže se svest o zagađenim staništima ugroženih životinjskih vrsta, priča se o krivolovu. Na društvenim mrežama osvanule su jutros poruke podrške za planetu Zemlju.

planeta
Dan planete Zemlje – 22. april

Izvini Zemljo za svih 364 dana nemara i nebrige. Danas je tvoj dan i danas te poštujemo. To je poruka koju ćemo podeliti na društvenim mrežama. Ali, to nije dovoljno.

Priznajem da ni ja nisam ni ja uvek bila dovoljno svesna zla koje joj činimo, a samim tim i sebi i našim potomcima. Verovatno ni sada nisam dovoljno svesna. Međutim, pokušavam i trudim se koliko mogu da dam svoj doprinos. Na koje to načine činim?

1. Sakupljam plastične čepove za akciju Čep za hendikep – Akcija Čep za hendikep je ujedno ekološka i humanitarna i postoji već nekoliko godina. Sakupljaju se svi čvrsti čepovi, a zatim kupuju ortopedska i druga pomagala za osobe sa invaliditetom. Ovoj akciji pridružila sam se pre dve godine. i u svojoj zgradi postavila kutiju za prikupljanje čepova kako bih apelovala i na komšije. Pošto u zgradi imamo vrtić, on je preuzeo tu incijativu, tako da sada cela zgrada odnosi čepove tamo. Čepove donosim sa svih putovanja, tako da je naša kutija internacionalna.

2. U prodavnicu nosim platnenu torbu – upotreba tankih plastičnih kesa u Srbiji je enormna, u proseku 7 kesa po stanovniku dnevno. Uskoro se očekuje njihova zabrana i uvođenje naplate biorazgradivih kesa, što me veoma raduje. Već neko vreme u prodavnicu nosim platnenu torbu. U početku su me prodavačice iz Univera čudno gledale kada krenem da vadim sve stvari koje su mi one brzopotezno spakovale u kesu. Vremenom su se navikle i pozdravile moj postupak.

3. Šaljem poštanske markice i spašavam albatrose – akcija Save your stamps privukla mi je pažnju kada sam napravila svoj Postcrossing profil. Pre nekoliko dana poslala sam prvu kovertu sa markicama na adresu organizacije.

4. Recikliram elektronski i električni otpad – dakle sve kućne aparate i baterije. Za reciklažu elektronskog i električnog otpada možete dobiti i novac, kao npr. ovde

5. U nastavi koristim elektronske materijale ili plastificirane kartice – kao nastavnica nemačkog se trudim da trošim što manje papira, te svojim učenicima materijale šaljem u elektronskoj formi. Za rad sa decom najčešće koristim plastificirane kartice koje se mogu koristiti godinama, te nije potrebno da se štampaju više puta.

6. Pridružujem se volonterskim akcijama sakupljanja smeća u svom, ali i u drugim mestima koje posetim – i to ne samo na Dan planete Zemlje. Skupljala sam smeće u Sremskoj Kamenici, čistila obalu Dunava kod Oficirac plaže, pridružila se volonterskoj akciji čišćenja u Rumuniji…

sdr
Recikliraj danas za bolje sutra!

7. Ne ostavljam ništa za sobom – gde god da se nađem, trudim se da budem ekološki odgovorna. Da sakupim smeće i pronađem korpu za otpatke. Ukoliko je nema, smeće nosim sa sobom, u torbi ili džepu. Često mi se, zbog nedostatka korpi, desi da ga na kraju ubacim u kantu u svom stanu. Ali, nikad ne bih mogla baciti smeće na pod.

8. Apelujem na druge da urade isto – pokušavam da objasnim svima u svojoj okolini da i jedna jedina stvar koju urade može doprineti. Posebno deci sa kojom radim. Deca su naša budućnost i moramo ih naučiti da poštuju prirodu. Smatram da je to naša dužnost. Međutim, i dalje ima onih do kojih ne mogu da doprem i koji se ponašaju potpuno nesavesno. Nadam se da će jednom promeniti mišljenje.

Znam da postoji još mnogo načina kojima pojedinac može doprineti zaštiti životne sredine. Neću vas lagati i reći da sam potpuno ekološki savesna. Za to su delom krivi i čelnici grada i naše države koji se nedovoljno bave ovim problemom. Bez kontejnera za reciklažu, bez dovoljno korpi u parkovima, bez paprenih kazni za bacanje smeća po ulici i u prirodi, situacija će se teško promeniti nabolje.

Ali, to ne treba da nam bude izgovor. Dovoljno je malo volje i truda. Istina je da naše malo planeti Zemlji znači mnogo. I svim potocima, jezerima, biljkama, životinjama, šumama…

Rođendan planete Zemlje jeste danas, ali bi trebalo da o njoj mislimo svakog dana.

Da li se slažete sa mnom? Šta vi radite za našu planetu?

0 thoughts on “Šta ja činim za našu planetu?”

  1. Jedno veliko BRAVO! Kao neko ko se i sam veoma zalaže za očuvanje ove naše divne planete i neko ko pokušava putem svog bloga i svojim primerom da probudi svest o tome i kod drugih, presrećna sam kada naiđem na one koje imaju isti cilj. Svako od nas može da donese promenu i Vaš način života je dobar primer kako se to i realizuje. Bravo!

    1. Hvala Vam na lepim rečima. Mislim da je važno da upravo toga svi budemo svesni i da ne tražimo izgovore, da nam je loša država, da nema kontejnera, da nema korpi za otpatke u parkovima. To je istina, ali ne znači da ću onda u travu baciti smeće, već ću ga poneti kući 🙂

Leave a Reply